dinsdag 13 maart 2012

De ziel van Dracula

1977 Met een kleur van opwinding kijk ik naar Top Pop waar het nummer "Soul Dracula" van de groep Hot Blood door het onvermijdelijke ballet van Penny de Jager in beeld wordt gebracht.
Dat singletje wil ik hebben, helaas zijn er problemen met de distributie, zodat ik pas na een paar weken het felbegeerde plaatje in m'n bezit heb en het veelvuldig zal draaien.

Hot Blood is een studioproject van o.a de Duitse Stefan Klinkhammer, het plaatje wordt in Frankrijk geperst op het Carrere label. Het is de tijd voor de videoclips en wordt een Europese hit zonder dat de groep ooit fysiek te zien is geweest. In de Nederlandse Top 40 bereikt het nummer de 6e plaats

2010 November. Metro journalist Edwin van Dalen hoort het nummer "Barbra Streisand" van Duck Sauce wat een enorme hit is en twittert "Dat kan ik ook! Een oud nummer met een vette beat er onder en je hebt een hit" Iemand van platenmaatschappij EMI gaat met hem de uitdaging aan: "Jij gaat aan de slag met een sample van een oude hit en je creëert een nieuwe"

In Metro komt een oproep te staan met de vraag voor een idee welk nummer er gebruikt zou kunnen worden, wie er een videoclip van kan maken en wie er een goed doel weet om de royalty's aan te schenken. Nog diezelfde avond zend ik Edwin het nummer van Hot Blood en de motivatie waarom dit nummer geschikt zou kunnen zijn

2010 December. Ik word gebeld door Edwin met de mededeling dat uit de circa 100 ideeën voor nummers mijn voorstel het is geworden voor de remake, op 16 december komt dat ook in Metro te staan. Samen met Max Bedeker werpt Edwin zich op het restylen van "Soul Dracula". De zoektocht naar de rechthebbenden van het nummer wordt ook gestart. Lang hoor ik niks, wel nog een miniem stukje van de remix gehoord.

2011 Ik benader Edwin met de vraag of het er nog wel van gaat komen. Hij vertelt dat de orginele platenmaatschappij niet meer bestaat, maar dat de aanvraag voor het gebruik van het nummer ergens in Frankrijk ligt. Ik hoor er niets meer van.

2012 Maart. Vandaag lees ik in Metro dat doordat de auteursrechten niet waren te achterhalen EMI zich had teruggetrokken, bang als ze waren voor afkoopregelingen als de rechthebbenden zich alsnog zouden melden. Nu hebben Edwin en Max een vernieuwde 'vettere' versie van hun remake gefabriceerd, die ze alsnog op een ander platenlabel gaan uitbrengen, onder de artiestennaam Betamax gaat het nummer "Disco Dracula" heten.

Inmiddels heb ik weer contact met Edwin, die niet meer bij Metro werkt, maar zegt blij te zijn dat het er dan toch van gaat komen. Hij vond het zonde van alle tijd en moeite die ze er in hadden gestoken als er niets meer mee was gebeurd. Hij houdt me op de hoogte van alle ontwikkelingen.

En hoewel ik alleen maar degene ben die het idee heeft aangegeven voel ik me, mede door het moeizame verloop van de zoektocht naar de auteursrechten, verantwoordelijk en heb ik toch een beetje het gevoel dat ik straks ook mede de hitlijsten zal bestormen.

2 opmerkingen:

  1. Ik hoop (en ik ga er vanuit) dat 2012 het jaar van 'Disco Dracula' wordt!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. sucses hoor jij zei dat je mij dat ooit had verteld maar weet hier niks van hoor

    BeantwoordenVerwijderen